top of page
Groep 7 De Hobbit Winnaar Debat Hortus.jpg

OBJECTWIJS:

Voor alle docenten die het leven van onze toekomstige generatie willen verrijken, deuren zullen openen en leerlingen de vaardigheden mee willen geven om samen een mooie duurzame toekomst te creëren en te behouden. 

 

Ben je een docent voor de klas? Dan heb je vast al eens van Objectwijs gehoord.

Nieuw is echter, dat we vanaf dit jaar, trainingen en workshops aan docenten aanbieden. 

Als docent heb je een belangrijk vak gekozen: jij draagt bij aan de toekomst van leerlingen en daarmee aan de toekomst van de mensheid en onze aarde. Onderschat niet de impact die jij kunt maken voor de wereld van morgen. Jij hebt één van de meest duurzame bezigheden in het leven. Wij weten dat en we willen je ondersteunen om dit vorm te kunnen geven in de klas.

Wat wil jij nalaten voor de generaties van de toekomst en de wereld? 

Elke Objectwijs training omvat toekomstbewuste vaardigheden voor jou als docent, die je nodig hebt om leerlingen voor te bereiden op een steeds sneller veranderende maatschappij. Na het volgen van een workshop of training kun je in de klas of het museum met verschillende Burgerschapsthema's en/of de Sustainable Development Goals (SDGs) aan de slag.

Workshops en trainingen voor scholen

Ons aanbod voor scholen bestaat uit workshops voor docenten van de basisschool  (PO) en het voortgezet onderwijs (VO) en trainingen voor docenten van het voortgezet onderwijs:

17 Objecten, anders bekeken (PO & VO)

17 Objecten en Duurzame Vraagstukken (Verdieping VO)

* De toekomst in zicht: Van Object naar Autonoom Object (VO)

* De Toekomst in zicht: GPT, wat doe je ermee? (VO)

* Anders kijken naar kunst: Is Artificial Intelligence de toekomst van kunst? (VO)

Daarnaast hebben we een interactieve stadswandeling/docentenworkshop van mei t/m september (m.u.v. de zomervakantie).

-Een Pilgrim in Leiden: in de stad Leiden door op zoek naar objecten die het verhaal vertellen van de Pilgrims in Leiden. > informatie op aanvraag

Object Based Learning: Objecten als leermiddel

Ontdek de mogelijkheden van Objectwijs. Zet objecten in als leermiddel om de wereld vanuit meerdere perspectieven te bekijken. Leer objecten te gebruiken voor onderzoek en als handvatten voor burgerschap in de les. Met Objectwijs verbinden we objecten aan Burgerschap en duurzame vraagstukken.

De reikwijdte van de thema's die in objecten verborgen liggen bieden ruimte om op veel verschillende leerdoelen binnen het curriculum aan te sluiten. 

 

Vergroot de nieuwsgierigheid van je leerlingen met behulp van Objectwijs werkvormen om lessen aan te vullen of delen ervan te vervangen. Of gebruik een Objectwijs werkvorm voor leerlingen die altijd vlug klaar zijn in de klas, als een leuke plusopdracht, als extra verdieping of om de verbeeldingskracht en creativiteit te stimuleren.

01 WORKSHOP VOOR DOCENTEN PO EN DOCENTEN VO

17 Objecten, anders bekeken

De workshop zal plaatsvinden op locatie waar het object zich bevindt: 

Deze workshop laat docenten kennismaken met de mogelijkheden van objecten als leermiddel. Tijdens de workshop leren de deelnemers o.a. om goed te kijken en om menselijke eigenschappen toe te kennen aan objecten (antropomorfisme). Je zult ervaren hoe objecten kunnen helpen bij het bekijken van de wereld vanuit verschillende perspectieven.

 

Door samenwerking kunnen waardevolle perspectieven ontdekt worden en deze kunnen dienen als aanvulling op de eigen denkwijze.

Onderzoeksvaardigheden, luistervaardigheden, kritisch denken, samenwerking, verwondering, creativiteit en verbeeldingskracht vinden elkaar tijdens deze workshop.  De workshop creëert een boeiende leerervaring die zal inspireren tot het inzetten van objecten in de les als aanvulling of vervanging op reeds bestaand lesmateriaal. 

We sluiten af met het gezamelijk maken van een lesplan, zodat je met het geleerde direct aan de slag kan gaan in de klas!

Duur: 2 tot 2,5 uur, afhankelijk van het aantal deelnemers

Kosten op basis van offerte

02 VERDIEPING VOOR DOCENTEN VO

17 Objecten en Duurzame Vraagstukken

Ontdek de mogelijkheden voor samenwerking en interdisciplinair leren door het inzetten van objecten in je les ter ondersteuning (of gedeeltelijke vervanging) van de lesstof, tijdens een project of als methode om met een specifiek duurzaam thema aan de slag te gaan. Tijdens deze training verdiepen de deelnemers zich in de context van een object en ervaren jullie hoe object-based learning kan worden gebruikt om duurzame vraagstukken aan te pakken. 

Aan het eind sluiten we af met een opdracht/eindpresentatie aan elkaar. 

Er kan gekozen worden uit 2 verschillende objecten met een bijbehorend thema/vraagstuk. 

Verdieping Object 1 Overkoepelende thema: participatie

 

 

 

 

 

 

 

Object: Wijsteen

De onderzoeksvraag behorend bij de wijsteen:
"Wiens stem wordt gehoord of gesmoord in de geschiedenis?" 

 

 

Verdieping Object 2 Overkoepelende thema: Identiteit 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Object: Masker van Matilo. 
Onderzoeksvraag: Hoe beschermen we onze identiteit? Online en offline... 

Na de verdieping heb je als docent ervaren hoe objecten een interessant medium zijn om mee aan de slag te gaan met leerlingen. Het gebruikte lesmateriaal tijdens de training kan ook aangeschaft worden om zelf mee aan de slag te gaan in je les, project of andere schoolactiviteiten.

Zo kun je Objectwijs inzetten om:

-  met je klas aan de slag te gaan met het toepassen van interventies uit het NPO-menu (lees hier meer: Nationaal Programma Onderwijs | Makers van Morgen) 

- toekomstbewust onderwijs en onderwijsvernieuwing vorm te geven  

- cultuureducatie, wereldorientatie, burgerschap en 21 eeuwse vaardigheden samen te brengen in de praktijk  

- verleden, heden en toekomst met elkaar te verbinden  

- les te geven in verbinding met de wereld buiten de schooldeuren  

- meteen mee aan de slag te gaan in de klas, zonder extra voorbereidingstijd 

- leerlingen eigenaarsschap van hun onderzoek te geven en daarmee bij te dragen aan de ontwikkeling van  verantwoordelijkheid, zelfredzaamheid en zelfstandigheid bij de leerlingen  

- leerlingen van en met elkaar te laten leren, met ruimte voor eigen beleving en de ander zijn/haar interpretaties, talenten en kwaliteiten als toegevoegde waarde ontdekken.

- een verrijkende leeromgeving aan te bieden aan leerlingen door op een andere manier les te geven en de wereld te helpen onderzoeken  ​

 

Duur: ongeveer 3 uur

Kosten op basis van offerte.

De workshop en de verdieping vormen samen de training  'Object Based Learning: Objecten als leermiddel' en na afloop ontvangen de deelnemers een certificaat. 

 

Het is mogelijk om de workshop en verdieping op 2 verschillende dagdelen of op 1 dag te volgen. 

Het verdiepingsgedeelte vindt plaats op jullie eigen locatie.

Identiteit.jpg

Naar Workshops:

bottom of page