skip to Main Content

OBJECTWIJS

minuten (nog) om deze opdracht te doen
Niet binnen de tijd, maar wel goed bezig!

TAAK: 

Bekijk foto’s, video’s en teksten op de volgende pagina’s zorgvuldig en beantwoord de paarse onderzoeksvragen   (perspectiefvragen).

LEERDOEL: 

Een gebeurtenis vanuit verschillende perspectieven leren bekijken.

In beeld: Hoe het vertrouwde normaal, dromen van normaal werd 2020-2021

12 januari 2020: Het virus wordt ontdekt: De 34-jarige oogarts Li Wenliang deelt al eind december 2019 informatie met collega’s over een onbekende ziekte ( later bekend als Corona) en wordt op 12 januari zelf in het ziekenhuis opgenomen. Nog geen 4 weken later overlijdt hij aan Corona. 

23 januari: Wuhan (China)wordt afgesloten

23 februari: In Nederland is het virus nog niet. In Best vieren we Carnaval.

9 maart: Goed je handen wassen, hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken. Die algemene hygiënemaatregelen zijn belangrijk om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op advies van het RIVM wordt sinds maandagavond 9 maart 2020 ook opgeroepen om geen handen te schudden.

                         

27 maart: Het virus bereikt Nederland

Tijdens een live-uitzending op televisie krijgt minister Bruno Bruins voor Medische Zorg een briefje in zijn handen gestopt. Met horten en stoten maakt de minister de inhoud bekend. De eerste covid-19-patiënt in Nederland is een man uit Loon op Zand die in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg is opgenomen.

12 maart 2020: Nederland valt stil
 
Precies twee weken na de eerste Nederlandse besmetting trekt het kabinet aan de noodrem. Musea, concertzalen en theaters moeten dicht. Sportverenigingen staken hun activiteiten. Iedereen wordt dringend verzocht thuis te werken.
 
Zondag 15 maart: Horeca moet dicht
 
Maandag 16 maart: Alle scholen blijven gesloten
19 maart 2020: Verpleeghuizen sluiten de deuren voor bezoekers maar Corona is al binnen en de sterfte onder bewoners loopt hoog op.
 
Begrafenissen vinden plaats volgens de regels van een maximum aantal mensen en op afstand.

De last op de schouders van het zorgpersoneel is in de eerste weken na de uitbraak immens. Op het hoogtepunt zijn 1.320 ic-bedden bezet. Wereldwijd strijden landen om beademingsapparaten.

Ondertussen draaien artsen en verpleegkundigen overuren. Dat zie je terug in de foto s hieronder als ze hun mondkapjes afzetten.

 
18 april: De impact van de coronamaatregelen op de culturele wereld is gigantisch. Bioscopen en theaters zien al hun voorstellingen van de agenda verdwijnen. Musea en galeries mogen geen bezoek ontvangen, muzikanten mogen niet meer optreden. 
 
1 juni: Versoepeling van de maatregelen: Basisscholen, middelbare scholen, cafés, restaurants, theaters, bioscopen, concertzalen en musea – overal gaan de deuren weer open. Steeds meer verpleeghuizen laten weer bezoekers toe.

14 juli: De werkelijke start van de tweede golf

De zomer had zorgeloos moeten zijn, maar langzaam beginnen de besmettingsaantallen weer te stijgen.

In juni kan wel iedereen met verkoudheidsklachten bij de GGD terecht. Maar het systeem hapert alweer: het kabinet stapt te laat over op commerciële labs en buitenlandse megalabs, waardoor wachttijden oplopen.

 

14 oktober: Opnieuw in lockdown, nu ‘gedeeltelijk’

Opnieuw moeten cafés en restaurants hun deuren sluiten. Evenementen worden geschrapt van de kalender. Groepsgroottes worden verder beperkt. Nieuw in deze ‘gedeeltelijke’ lockdown: alcoholverkoop is na 20.00 uur verboden.

Het opnieuw sluiten van de scholen wil het kabinet zo lang mogelijk uitstellen.

21 oktober: In een zeldzame videoboodschap maken Willem-Alexander en Máxima een ongekende knieval voor hun vakantie in Griekenland waar op dat moment code geel was. 

Een dokter omhelst en troost een patiënt op de intensive care in Houston, Texas, tijdens Thanksgiving. De Verenigde Staten tellen wereldwijd veruit de meeste dodelijke slachtoffers van het coronavirus. 

9 november 2020: Er is een vaccin

Maandenlang werken farmaceuten wereldwijd aan de ontwikkeling van een effectief vaccin tegen het coronavirus. De Amerikaanse farmaceut Pfizer en het Duitse biotechbedrijf BioNTech boeken als eerste succes: negen op de tien proefpersonen is na inenting beschermd. Een week later komt het eveneens Amerikaanse Moderna met zijn vaccin. In januari komt met horten en stoten ook het vaccin van het Brits-Zweedse AstraZeneca op de markt.

 

14 december 2020:Nederland gaat op slot

Premier Rutte spreekt voor een tweede keer dit jaar vanuit het Torentje de bevolking toe. ‘Nederland gaat op slot.’ Niet-noodzakelijke winkels, zoals bouwmarkten en kledingwinkels, moeten dicht. Alle scholen sluiten tot zeker 19 januari. Niet-medische contactberoepen, zoals kappers en masseurs, leggen het werk neer.

Het dringende advies wordt om thuis niet meer dan twee gasten te ontvangen.

21 december: In de week dat het Europees Medicijn Agentschap het Pfizer-vaccin goedkeurt, groeien de zorgen over een nieuwe variant van het coronavirus. Deze variant lijkt 70 procent besmettelijker. Nederland, België, Duitsland en andere Europese landen weren reizigers, waardoor aan de andere kant van het Kanaal grote files ontstaan. Zij moeten eerst een negatieve coronatest kunnen laten zien. 

6 januari 2021: Als laatste op weg naar de uitgang

In Veghel krijgt de 39-jarige verpleeghuismedewerker Sanna Elkadiri als eerste Nederlander het coronavaccin van Pfizer toegediend. Nog diezelfde dag beginnen ook de ziekenhuizen met het vaccineren van hun personeel.

Nederland is het laatste land in Europa dat met vaccineren begint.

23 januari: De Avondklok

De dreiging van de Britse virusmutant hangt boven Nederland. Deskundigen waarschuwen voor een derde golf. Met meerderheidssteun van de Tweede Kamer voert het een avondklok in. Tussen 21.00 en 4.30 uur is het verboden om zonder geldige reden op straat te zijn. 

Relschoppers en de actiegroep Virus Waarheid komen in opstand tegen de Avondklok.

Passages en foto’s uit bron:  https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2020/een-reconstructie-van-het-jaar-waarin-alles-veranderde~v410883

OPDRACHT

Kies 3 foto’s die volgens jou het meest laten zien welke invloed Corona op ons leven heeft en onderbouw waarom je juist voor deze foto’s hebt gekozen. 

Back To Top