skip to Main Content

Hoe lang bestaat dit gebouw al denk je? 

Heeft het nog dezelfde functie?

“Ik open één van de rode deuren en kom binnen in een ruime hal. Aan mijn linkerzijde zie ik een servicebalie en ik meld mij netjes aan. Achter de balie zit een enthousiaste medewerker die mij direct van alles vertelt. “Kom, ik neem je even mee door het gebouw. Zal ik je ook wat informatieboekjes geven? Het is een heel mooi pand hoor! Kom kom, je moet de trap eens zien.” We lopen door het gebouw en het voelt alsof het nog een gevangenis is. De vergaderruimtes kun je vinden in oude cellen en martelkamers. De treden van de eeuwenoude trappen zijn allang niet meer recht, omdat er zoveel mensen op hebben gelopen. In de grote zalen kun je de collegezalen vinden die er verrassend genoeg ‘modern’ uitzien. Terwijl ik door het gebouw loop bedenk ik mij hoe bijzonder het is als je hier dagelijks mag studeren of werken”.

Opgroeien voor galg en rad

Het pispaaltje zijn

Een blok aan het been zijn

Aan de kaak stellen

De genadeklap krijgen

Je geradbraakt voelen

Tegen de lamp lopen

Voor het blok staan

 

 

Bronnen:

Foto binnenzijde: in de buurt Leiden

https://indebuurt.nl/leiden/genieten-van/onbekende-plekken-kijkje-nemen-in-oud-gevangenis-het-gravensteen~19355/

 

Back To Top